
- O szkole
- Wydarzenia
- Rekrutacja
- Deklaracja dostępności
- Librus
- Strefa rodzica
- Strefa ucznia
8. listopada 2019 r. po raz kolejny uczniowie naszej szkoły włączyli się w obchody Wolskiego Dnia Dobrego Jedzenia. Uroczystość odbyła się w Szkole Podstawowej nr 225 przy ul. J. Brożka.
Naszą szkołę reprezentował trzyosobowy zespół uczniów klasy 5c w składzie: Antonina Kwiecień, Alicja Błaszczak i Filip Grochal. Zadaniem uczestników było przygotowanie dowolnej potrawy wylosowanego państwa, przygotowanie dekoracji stolika z elementami charakterystycznymi dla wylosowanego kraju oraz przygotowanie stroju z danego kraju.
Po krótkiej części artystycznej przyszedł czas na wystąpienia zaproszonych gości, w tym również uczniów naszej szkoły. Los nam sprzyjał, bo wylosowaliśmy smaczną i wykwintną kuchnię francuską. Przygotowaliśmy dwa dania francuskie: sałatkę nicejską i croque monsieur. Po prezentacjach przepisów kuchni z różnych części świata przyszedł czas na najprzyjemniejszą część uroczystości, czyli degustację przygotowanych potraw. Mogliśmy skosztować przysmaków kuchni chińskiej, greckiej, ukraińskiej, hiszpańskiej, meksykańskiej i wielu. innych.
Było pięknie i bardzo smacznie.